Felületes vénák tromboflebitisze

Orvosi név:
Thrombophlebitis superficialis
BNO kód:
I8000
A betegség lényege:
A tromboflebitisz a felületes vénák vérrög okozta teljes vagy részleges elzáródása a vénafal gyulladásával.
A betegség oka:
A betegség spontán is kialakulhat pl. terhes nőkben, szülés után visszeres lábon, vagy valamilyen lábat ért sérülés következtében, vagy irritáló oldattal történő intravénás kezelés, a felkarban hosszabb ideig tartott műanyag katéter következtében. Az esetek kis részében valamilyen daganat állhat a háttérben (pl. hasnyálmirigy daganat).
A betegség tünetei:
A beteg a visszér mentén, bőrpírt, nyomás érzékenységet, tompa fájdalmat érezhet, a végtag nem duzzad meg. Egyes esetekben láz esetleg hidegrázás is kialakulhat.
Elvégezhető vizsgálatok:
A betegség az orvosi vizsgálattal diagnosztizálható, ha felmerül mélyvénás trombózis gyanúja akkor az orvos kérhet érfestéses vizsgálatot, doppler ultrahangos vizsgálatot.
A betegség várható kezelése:
A betegség kezelése annak kiterjedtségétől függ. A beteget ágynyugalomban tartják, lábát magasra helyezik. Ha mélyvénás kiterjedtség nincs, az ágynyugalom nem tart hosszú ideig. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a beteg. A tromboflebitiszt fertőzés talaján is kialakulhat, ilyenkor a beteg megfelelő antibiotikumot kap.
Javaslatok:
A beteg figyeljen arra, hogy a beteg végtagja nem duzzadt e meg, mert a duzzanat kialakulása mélyvénás trombózis kialakulására gyanús, ekkor azonnal forduljon orvosához.
A betegség várható lefolyása:
A beteg 1-2 héten belül gyógyul. Ha mélyvénára is kiterjed a folyamat, akkor tüdőembólia jelentkezhet szövődményként. Egyéb esetben a prognózis jó.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Doppler ultrahang vizsgálat
Rtg (Röntgen vizsgálat) vénás kontrasztanyaggal

Forrás: med-courier.com