Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek

Orvosi név:
Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek
BNO kód:
R0100
A betegség lényege:
A szívverés során az áramló vér, a szív fala és a billentyűk mozgása során jellegzetes hangok keletkeznek. Az egészséges szív működése során rendszerint nem észlelhető egyéb hang. Ritkán, bizonyos körülmények között, azonban egyéb panaszt nem okozva kísérhetik a szívdobbanást egyéb, szokatlan zörejek és egyéb hangok is.
A betegség oka:
A panaszokat nem okozó zörejek rendszerint fokozott véráramlásnál, szaporább szívverésnél jelentkeznek. Ritkán enyhe, a normálistól eltérő, de nem veszélyes fejlődési rendellenességek hozzák létre a zörejeket. Van, amikor a jelenség hátterében álló ok nem mutatható ki.
A betegség tünetei:
A zörejek felismerésére rendszerint egyéb okból végzett vizsgálatok során kerül sor. A betegnek nem okoz panaszokat a jelenség. A szív munkája megfelelő, a vérkeringés is jó. A szív fala egyes esetekben lehet eltérő vastagságú vagy alakú.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett elektrokardiogrammot készíttet. A szív ultrahang vizsgálatát is el kell végezni.
A betegség várható kezelése:
Mivel a jelenség panaszokat nem okoz, ezért nem szükséges a kezelése. Abban az esetben, ha a kiváltó ok ismert és fennáll a veszélye, hogy annak további fennállása esetén betegség alakul ki, meg kell azt szüntetni.
Javaslatok:
A beteg, ha olyan orvoshoz fordul, aki nem ismeri őt, vigye magával az elváltozásról készített addigi vizsgálatokat. Rendszeresen vissza kell járni felülvizsgálatra.
A betegség várható lefolyása:
Az ártalmatlan tünetek rendszerint nem okoznak panaszt és nem súlyosbodnak. A zörejek fennállása nem korlátozza a várható élettartamot.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Doppler ultrahang vizsgálat
EKG - elektrokardiogram
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com